Totuus Kauneus ja Hyvyys Arvollinen ihmisen elämä koostuu; totuudesta, kauneudesta ja hyvyydestä.

Rationaalinen ajattelu prosessi

  • Analytic Processes for School Leaders.
    Analytic Processes for School Leaders.

Ihmisen mielen ajattelu prosessi on näkymätöntä toimintaa, sitä ei heti sivusta huomaa meneekö ajatukset ylös, alas, eteenpäin vain taaksepäin, ajattelun suunnan seuraukset, itse/muut kyllä kuulevat ja huomaavat jälkikäteen. Onko mielen ajatuksien prosessi ollut loogisesti järkevää prosessia.  

Ihmisen mielen aivoja ei pidä aliarvioida suhteessa muihin elimiin, aivot ovat ihmisissä kaikista arvokas ja merkittävin elin.

 

Yhteyskunnan ihmisten kyky ajatella.

Yhteyskunnan ihmisten kyky ajatella tulee usein esille uutisten median kautta, koti maan uutiset ja maailman uutiset. Rauhanomaisessa yhteyskunnassa ihmiset yleisesti hyväksyvät sen yhteyskunnan moraali normin, että ihmisiä pitää arvostaa, eikä tehdä ihmisille pahaa. Vaikkapa jossain ihmisten lapsien sielun luonteessa piille sellainen pimeä puoli mikä tekee pahaa toisille ihmisille, ilman mitään ulkopuolista provosointia. Sitä voi kuvata sanoilla paha synkkä piirre, ihmisen sielun luonteessa. Mutta ihmisellä myös on valtava kyky ajatella ja luoda itselle mielenkiintoinen järkevä ajatus maailma. Ajatus maailma mikä ei keskity itseen, eikä ole itsekeskeinen.

Itsekeskeinen ihminen yli ajattelee omaa ulkonäköä, vaikutusta, omia ruoka haluja, ja usein omia seksuaalisia elimiä, 24/7. 

Ilman järkevää tietoa oikeasta ajattelu mallista ihminen on turmeltu itsekeskeiseen ajattelu elämään. Se ei ole ihmisen korkein kutsu maan päällä. Ihmisen ajattelu taito tulee tasapainoisesta elämästä, siinä on monenlaista ympäristöä ja monta valintaa, kun seuraa elämän suoraa keskiviivaa.

 

Mitkä suuret kotimaan/maailman asiat viime vuosina ovat olleet epäjärkeviä/epäloogisia?

Epäloogisia ja epäjärkeviä siinä merkityksessä, että on olemassa oikea järkevä logiikka, mikä perustuu elämän periaatteisiin, moraali arvoihin ja ihmisen rauhanomaiseen hyvin vointiin.

 

Syyrian sisällisota ja Syyrian valtion väkivalta ratkaisu.

Täysin epälooginen ratkaisu Syyrian valtiolta mennä niin pitkälle, kun se on mennyt sisällissodassa. 200,00-400,000 kuolonuhria. Siinä on Syyrian valtion ja hallituksen merkitys täysin hukassa. Valtavan suuri kuoppa ja joukko hauta nyt Syyriassa.

Lähtökohta: Assadin perhe ja Syyria kansana.  https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Assad_family

Periaate: Syyrian hallitus rauhan hengessä ja rauhan nimessä. Pyytää rauhanomaista apua ulkopuolelta, vaikkapa YK, tuoda rauha Syyriaan.

Toivottu tavoite: Syyrian kansalle rauhanomainen yhteyskunta.  

 

Krimin niemimaan valloitus.

Lähtökohta: Ukraina. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina

Periaate: Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Tavoite: Ukrainan yhteyskunnan ja valtion vakaus 

 

Itä Ukrainan sota.

Lähtökohta: Ukraina. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina

Periaate: Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Tavoite: Ukrainan yhteyskunnan rauha.  

 

Matkustuskoneen alas ammunta Itä Ukrainassa

Lähtökohta: Malaysia Airlinesin lento 17 (MH17/MAS17) reittilento Amsterdamista Kuala Lumpuriin, joka syöksyi Maahan Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014.

Periaate: Siviili matkustus kone.

Tavoite: Kuala Lumpur. https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_17

 

Presidentti vaalien äänestys Suomessa 2012

Lähtökohta: Suomen perustuslaki

Periaate: Suomen perustuslaki

Tavoite: kansainvälinen yhteystyö. Kansainvälinen arvo maailma ja normit.

Äänestäjien epäloogisuus: Suuri osa Suomen kansasta äänesti Virheitten puolueen homoa presidentiksi? Se ei olisi ollut Isänmaan etu kansainvälisessä yhteyskunnassa. Sellainen äänestys on anarkia henkinen. Ei piittausta kansainväliselle arvomaailmalle.  Tai ei ymmärrystä mikä vaikutus sillä olisi ollut kansanvälisesti.

Isänmaan edut eivät ole sama asia kuin äänestäjien anarkia henki tai joku oikku. Kaksi eri asiaa pitää mielessä. Maailma ei ajattele samalla tavalla niin kuin Suomen hedonisminen henki yhteyskunnassa. Vaikkapa osittain katu tasolla niin ajattelee, mutta on olemassa alue missä ajattelu virheitä ei saa tulla, siellä ei ajatella virheellisesti, niin kuin on yleistä katutason ajattelu saataa olla. 

Kysy itse vaikkapa ruoka ja terveys asioita? tai lääke ja sairaus asioita? Taudit ja sairaudet? Kuka voi auttaa katu tasolla? Kysymys on tarkasta analyyttisestä ajattelusta. Oppinut ajattelemaan ottaen huomioon koetut todistetut kansainväliset moraali arvot. Moraali arvot eivät ole sama asia kuin makuasia.

Moraali arvojen puolesta ympäri maailmaa on taisteltu tuhansia vuosia. Usein samankaltainen tarina, yhdellä puolella kiistetään moraali arvojen olemassa olemista, että voisi himojen voimalla ylittää kaikki moraali rajat. Toisella puolella sanotaan moraali lakien olevan, että henkiset moraali lait pysyisivät voimassa.

Näkymä ja näkymätön maailma.

Fyysiset moraali lait ovat vain esikuva näkymättömistä henkisistä rajoista, henkisen ihmisen elämässä. Ihmisen henkinen arvomaailmasta ei saa tehdä kaatopaikkaa, henkistä elämää pitää arvostaa, se arvokkuus näkyy nuorissa lapsissa, lapset ovat usein henkisesti viattomia ja puhtaita.  Lapset elävät henkistä elämää sisällä rakkautta, he eivät ole tahranneet heidän henkistä sielun elämää lihan himojen kanssa.

Moraalisesti henkisten rajojen ylittäminen kyllä näkyy fyysisesti ajan mittaan, se on väistämätöntä. Henkinen totuus tulee esille fyysiseen pintaan, ja näkyy kasvoissa ja silmissä. Sielun ikkuna ilmaisee henkisen sisällön ihmisestä. Se on henkinen totuus, eikä itsepetos sitä lakia voi muuttaa.

Mutta ihmisen rationaalinen mielen ajattelu voi saada tietoa, oppia ja viisastua, miten suunnata ja pysyä moraali lakien hengen sisällä. Itse hallinan avulla välttää paljon pahuutta.                            

 

Suomen vaalit ja äänestäjät

Lähtökohta: Suomen perustuslaki

Periaate: Hallitus on antanut paljon aikaa ajatella asiaa järkevästi, löytää ratkaisu valtion velkaan. http://velkakello.fi/

Tavoite: Päästä valtion velka tilasta + puolelle.  Sipilän hallitus ei ole Suomen valtiolle ongelma, se on yksi keino, miten Suomessa valtion hallitus kehittää luovia ja toimivia ratkaisuja, Suomen valtion painaville ongelmille.

Ännestäjät usein ajattelevat asioita täysin eri näkökulmasta, ilman asiantuntemista. Sorry, totuus on olemassa, se ei ole sama asia kuin itse petosta. 

Sipilän hallitus on lähestynyt ja kohdannut ongelmaa suoraan, eikä ollut itsepetollinen niin kuin suuri osa äänestäjistä on.  Äänestäjillä ja Uutisten medialla ei ole mitään vastuuta hallituksen toiminasta, siksi on vastuuton raukkamaista heittää hallituksen niskaan vastuutonta tietämättömyyden syytöksiä.  Suomen yhteyskunnan omista 20 vuoden huonoista päätöksistä tai muista elämään liittyneisiin virheiin jotka ovat seurausta virheellisestä, vastuuttomasta tai puutteellisesta ajattelusta valtion talouden suhteen.      

 

Demokratian rappeutuminen Suomessa

Lähtökohta: Suomen perustuslaki

Periaate: Suomen yhteyskunta Suomen perustuslainhengen mukainen.  

Tavoite: Eihän äänestyksen merkitys ole sitä, että äänestää sen hetken kaikesta eniten populistinen politiikka puolueen lupauksille, jos puolueella ei ole aitoja vastuullisia elämän kokonaisuuden arvoja. Samalla ottaa huomioon mikä on valtion ja hallituksen merkitys ja vastuu?   

Logiikka: Rationaalinen ajattelu äänestäjässä on kyky harkita asiaa muuttuvissa tilanteissa sekä analysoida asiaankuuluvia tietoja Suomen tilanteesta. Katsoa eteenpäin Suomen valtion tulevaisuuteen 4 vuotta.

Oppositio poliitikot eivät näytä jaksavan kehittää, eikä odottaa 4 vuotta demokratian äänestys prosessia. 

Enemmän ne alkavat tuhota hallituksen hyvää työtä. Sepittämällä valheellisia negattiivisiä skenaarioita, vastustuksena sille mikä on todistettu olevan rationaalinen ajattelu malli, kyky ja keinot harkita asiaa muuttuvissa tilanteissa, loogisesti ja ennakoitavalla tavalla. Eikä jankuttaa sokeasti hallitusta vasten, siksi että oppositiolla ei ole mitään muuta suunnitelmaa kuin vain vastustaa, estää ja tehdä tuhon kaltaista vastarintaa.  

Oppositio poliitikot osaavat olla pirullisia, ärsyttää ja väsyttää niitä ketkä tekevät aitoa hyvää työtä.

Äänestäjät sen kyllä kuulee, huomaa ja laittaa muistiin. SDP, Vasemmisto ja Vihreät, mitä Isänmaa edut merkitsee heille? .   

 

Rationaalisen ajattelun prosessi.

Tämä seuraava on lainattu ja känetty kirja mainoksesta. Analytic Processes for School Leaders.

Se käsittelee asiaa, miten ihmisiä suurin määrin ei ole opetettu ajattelemaan analyyttisesti, että voisivat tehdä johdonmukaisia johtopäätöksiä loogisista asioista, asiat mitkä eivät ole arkielämää. Se ei puhu mitään Suomesta tai SUomalaisista. Yllä oleva kirjoitus oli minun omia ajtuksia. 

 

Analytic Processes for School Leaders.

Kirjan voi ostaa seuraavasta lenkistä. ** Kirja on kirjoitettu Englanti kielellä.

https://www.amazon.co.uk/Analytic-Processes-Leaders-Cynthia-Richetti/dp/0871205165 

Ratkaisuja merkittäviin ongelmiin nykyajassa vaativat laajaa laadun parannusta ajattelussa ja ymmärrystä. Tarvitsemme läpimurtoa ajattelun laadun palveluksessa sekä päättäjien ja jokaisen meistä jokapäiväisissä asioissa.

    -Ornstein, Costa, 1991

Väite siitä, että yhteiskunta ja yksilöt voivat hyötyä parantamalla lähestymisen tapoja ja harkita elämän vaikeita ongelmia on vaikea väittää vastaan. Uutisten media ovat pullollaan esimerkkejä kyseenalaisista vastauksista tai ratkaisusta tilanteisiin ja tapahtumiin. Me kaikki, keskiluokan kansalaiset maailman johtajille, taistelemme kehittää luovia, toimivia ratkaisuja painaville ongelmille ja kysymyksille. Tilastot ovat runsaita tutkimuksista, jotka ovat osoittavat oppilaiden kyky muistaa tosiasiat, mutta ei soveltaa niitä. Vanhemmat painivat auttaa lapsiaan menestyksekkäästi navigoida yhä monimutkaisessa maailmassa.

Ajattelun puute ei luonnehdi näistä skenaariota, vaan epätäydellisen huomiointi tilanteeseen. Tyypillisesti, huonot päätökset tai muita virheet ovat seurausta virheelliselle tai puutteelliselle ajattelulle, eikä puute ajattelusta….

 

Tämä kirja kertoo rationaalisesta ajattelusta. Lause ei ole tarpeettomuutta.  Vastoin yleistä mielipidettä, ei kaikki ajattelu on järkevää, ainakaan siten miten määritellemme järkevyyden. Rationaalinen ajattelu on kyky harkita asiaa muuttujien tilanteesta sekä pääsy, järjestää ja analysoida asiaankuuluvia tietoja (esim. tosiasiat, mielipiteitä, tuomioita, ja data) saada aikaan äänen johtopäätös.

Itse asiassa monet kirjoittajat ovat määritelleet älykkyyttä, ainakin osittain, koska kykyä ratkaista ongelmia. Esimerkiksi Sternberg (1996) kirjoittaa:

Onnistunut älykkyys niin kuin näen sen, on sellaista analyyttistä, luovaa ja käytännön näkökohtia. Analyyttistä näkökohtaa käytetään ratkaisemaan ongelmia, luova aspekti päättää, mitä ongelmia ratkaista, ja käytännön näkökohta tehdä ratkaisuja tehokkaasti. (S. 47)

 Vaikka tutkimus mielen ajattelusta itsetarkoituksena on kannattava harjoitus, meidän keskitys on tarve soveltaa ajattelua (ts. käyttö ajattelu edeltäjänä toiminnassa). Rationaalinen ajattelu auttaa meitä saapumaan johto päätökseen, että voidaan tehdä jotain (siis toteuttaa rationaalista toimintaa).

Rationaalinen ajattelu kuin sarja askelia

Paljon sitä mitä me teemme jokapäiväisessä elämässä, liittyy prosessi-sarja tekoja, toistettavia askeleita, jotka voidaan suorittaa saavuttamaksi tavoitteen. Esimerkiksi ruoka valmistus, menut ja reseptit, siinä pitää seurata ohjeita ja askelia, että loppu tulos on tavoitteen mukainen. Helposti ymmärrettävä periaate, se on järkevää logiikkaa.

Katsotaanpa tietyssä tilanteessa, jossa rationaalinen ajattelu pätee. Ryhmä opiskelija-urheilijoita on pyydetty suosittelemaan piirille päihde tointa periaate kaikille opiskelija urheilijoille. Tuotos tähän tilanteeseen olisi päihde linjaus. Mitä sisältö lähteitä olisi? He saattavat olla tilastoja päihteiden käytöstä opiskelija urheilijat tai lausunnot opiskelijoita, valmentajat, ylläpitäjät, vanhempien ja hallituksen jäsenet, mitä pitäisi tehdä. Ehkä tieto sisältö sisältäisi esimerkkejä muista piireistä "päihteiden linjaus”. Kuten useimmissa monimutkaisissa tilanteissa, jotkut ideat ja mielipiteet voisi olla ristiriidassa. Miten opiskelijat pääsevät jonglöörimäisestä kaikkea sitä tietoa kehittää järkevä opiskelija-urheilija päihde lijaus?

Rationaalista ajattelu prosessia tarvitaan. Mutta mistä opimme ajattelemaan rationaalisesti? Useimmat ihmiset eivät voi mainita tiettyjä tapoja, miten he oppivat. Tyypillisesti he oppivat kautta osmoosin tai kokemuksen kautta. Jos kysyt useilta ihmisiltä mitä askeleita he menevät läpi kun ajattelevat, he eivät pysty ilmaisemaan niitä. Näin ollen he eivät pysty kritiikkiä omaa ajattelu prosessia – eikä pysty opettamaan muita. Myers (1986) käyttää analogisesti näyttää tämän vaikeus:

Kun näemme jonglöörin vaivattomasti pomputtamassa 3-5 appelsiinia ilmassa, me emme arvosta niitä ensimmäisiä epäonnistumisia ja ponnistelussa tuntia kaupalla opetella, mikä loi perustan sille taidolle. Sama pätee asiantuntijat kriittisessä ajattelussa. Kaikki asiantuntijat aloittivat noviiseina -kamppailussa peruskäsitteet, kysymykset ja asiat, he kehittivät ajatuksen prosesseja, jotka auttaisivat heitä saada järkeä asioihin. Ongelmana on, että kun ne ovat saavuttaneet asiantuntemusta, monet niistä ajattelu prosessista on tullut niin automaattinen, sisäistetty, ja implisiittinen että asiantuntijan on vaikea selittää selkeästi, miten he ajattelevat. (S. 16)

https://www.amazon.co.uk/Analytic-Processes-Leaders-Cynthia-Richetti/dp/0871205165 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinulla Vesa on ihan hyviä juttuja, niissä on järkeä. Mutta miksi et vastannut kirjoitukseeni vaan halusit loukata minua julkisesti?

Käyttäjän gustavadolphus kuva
Vesa Leinonen 9.6.2016 20:58

Onko Leo Miranda HOLODOMOR RYSSÄ.

70 vuotta sitten kansakoulussa minua edellisen kerran haukuttiin ryssäksi. Kirjoituksiani voi ilman muuta ja pitääkin arvostella, palautettahan sitä hakee. Osa kirjoituksistani on kovasti liioiteltuja mutta nehän voi jättää rauhaan eikä ruveta haukkumaan kirjoittajaa.

Vesa Leinonen

Re: "Mutta miksi et vastannut kirjoitukseeni vaan halusit loukata minua julkisesti?".

Sinä itse leo Loukkasit itseä, julkisella Uusisuomi verkkosivuilla. Sinun vastaus olio provosoiva, loukaava ja pilkaava, siihen alkuperäiseen Antti Kasvio kirjoitukseen. Sinun komentti oli asiatonta, kohtuutonta, vailla ymmärrystä, siitä mitä Ukrainan historiassa on tapahtunut, ja yhä tapahtuu.

Suomalaisissa, persoonan omaisuudet, usein ovat samat kuin Neuvostoliiton venäläisissä. Ei kykyä ajatella tunne älyllä, tai rinnakain ajattelu (lateral thinking). Suomeksi sana "tyly pölkky", kuvaa jossain mielessä sitä ihmisen ominaisuuden vajetta (raison/reason/ratio/mielen päättely kyky).

Diplomacy for dummies.

http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Vesa Leinonen

EI minulla ole sinua mitään vasten, mutta sinun kirjotus oli vajavainen, ilman ottamasta huomioon, niitä kaikkia oikeita valintoja mitä Ukrainan valtio on tehnyt. On kohtuutonta haukkua Ukrainaa silloin kuin se on heikoimillaan, sehän on suorastaan raukkamaista.

Lue vastaus lenkistä..

http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eli jos jonkun kirjoitus on vajavainen, asiaton ja vailla ymmärrystä kun taas sinulla on Totuus, Kauneus ja Hyvyys hallussa niin sinulla on silloin tietysti jumalallinen oikeus haukkua toisia vaikkapa holomodor ryssäksi!

Kiitoksia ojentamisesta!
Edellisen kerran meitä evakoita haukuttiin ryssiksi 70 vuotta sitten, varmaan samasta syystä.

Toimituksen poiminnat