Totuus Kauneus ja Hyvyys Arvollinen ihmisen elämä koostuu; totuudesta, kauneudesta ja hyvyydestä.

Faaraon itsekäs epäoikeudenmukaisuus

 • Hetken ilo koko Korealle
  Hetken ilo koko Korealle
 • Faaraon Maailmakuva
  Faaraon Maailmakuva

Juutalaiset olivat olleet orjia Egyptissä 400 vuotta.

Sitten tuli aika heidän päästä pois Mooseksen johdolla.

Juutalais- orjien lähtö pois Egyptistä ei ollut Faaraon mieleen.

Sehän olikin Faaraon valtakunnalle suuri tappio, että 600,000 Israelin täysikäistä miestä lähtevät pois Faaraon palveluksesta erämaahan.

Milloin? oikeudenmukaisuuden Henki on ollut riippuvainen rahasta?

Tai milloin oikeudenmukaisuuden Henkeä olisi voinut ostaa rahalla?

 

Mitä vikaa on Diktatuurissa tai Faaraossa?

 • Ne ovat yleensä viehättäviä
 • Karismaattisia
 • Älykkäitä
 • Heissä on itsevarmuutta
 • Itsenäisiä
 • Seksuaalisia
 • Äärimmäisen omavaraisia
 • Mestarillisia valehtelijoita
 • Myötätuntoisia
 • Usein sadistisia
 • Ahneita valtaan
 • ja usein psykopaattisia ominaisuuksia.

Kuka sellaiset ominaisuudet periaatteellisesti kieltäisivät?

Ei ainakaan maailman naiset.

 

Neuvoja hallitsijalle

    1 ”Niskoittelija, johon nuhteet kilpistyvät, musertuu hetkessä, eikä apua tule.

    2 Kun oikeamieliset menestyvät, kansa iloitsee, kun jumalaton hallitsee, se huokaa.

    3 Joka viisautta rakastaa, on isänsä ilo, varansa tuhlaa, joka käy porttojen luona.

    4 Oikeudenmukainen kuningas pitää maan pystyssä, veroja kiskova hävittää sen.”

     - Sananlaskut

 

 Luonnon oikeudenmukaisuuden Henki, on Luojan persoonan ominaisuus.

Se on myös oikea malli ympäristö, miten ihminen syntyy maailmaan, täysin riippuvainen luonnon oikeudenmukaisuudesta.  Ihmisen syntymisen jälkeen menee monta vuotta, kunnes ihminen pystyy puolustamaan oman elämän oikeudenmukaisuutta.  Luoja on itse havainnut sen olevan hyvä malli, miten ihminen tulee tajuunsa elämästä.  Miten ihmisestä voi luoda ihmisen, joka heijastaa Luojaansa.  Ihmisen omatahdolla ei ole paljonkaan valtuuksia määrätä elämän tarkoitus, ihmisen äly, tajunta, ja oma tahto hitaasti muokkautuu ymmärtämään, että on olemassa joku suurempi kaava ja tarkoitus elämässä, kuin vain omaa itseä palvelu, vaikkapa elämän alussa sitä palvelua sai kokea 24/7.

 

Mitkä henkiset siteet sitovat Pohjois-Korean pitämään kiinni Neuvostoliiton diktatuuri mallissa?

”Pohjois-Korean vankileireillä arvellaan olevan satoja tuhansia vankeja (150 000-200 000). Tietoa leireistä on vähän, sillä vain muutama ihminen on kyennyt pakenemaan leireiltä. Eräs tällainen on vankileirillä (Leiri 14) syntynyt Shin Dong-hyuk, joka on onnistunut pakenemaan myös Pohjois-Koreasta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan: Leiri 14 - Pako Pohjois-koreasta. ”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisoikeudet_Pohjois-Koreassa

 

Political Prison Camp      Official Name                                  Prisoners:

Kaechon Political Prison Camp    Kwan-li-so No. 14            15,000

Yodok Political Prison Camp        Kwan-li-so No. 15            46,500

Hwasong Political Prison Camp   Kwan-li-so No. 16            10,000

Bukchang Political Prison Camp Kwan-li-so No. 18            50,000

Hoeryong Political Prison Camp Kwan-li-so No. 22            50,000

Chongjin Political Prison Camp   Kwan-li-so No. 25            3,000+

 

Sairaudet

”Pohjois-Korea kärsii eniten tartuntataudeista, kuten maksakirroosista, tuberkuloosista ja malariasta. Tällaiset taudit johtuvat epäpuhtaasta vedestä, huonosta ravitsemuksesta ja perusterveydenhuollosta. Jotkut raportit osoittavat, että Pohjois-Korea voisi kärsiä tuberkuloosiepidemiasta, jonka maakohtaus sijoittaa viidestoistatoista maasta 205 maasta tuberkuloosin esiintyvyyden perusteella.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_North_Korea#Diseases

 

Nälänhätä

”Pohjois-Korean väestönlaskennan perusteella tehdyt arviot viittaavat siihen, että vuosien 1994 ja 1998 välillä kuoli 240 000 - 350 000 ihmistä nälänhädän vuoksi, joka tunnetaan myös nimellä vaivainen maaliskuu tai kärsimyksen maaliskuu.  Yhdysvaltain väestörekisteritoimiston raportit väittivät, että nälänhädän arvioitu määrä on yli 350 000. Vuonna 2011 uudet raportit osoittivat, että noin 500 000 - 600 000 ihmistä kuoli. Pohjois-Korean 22 miljoona siviili väestöstä.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_North_Korea#Famine

https://

Faaraon maailmakuva sai haasteen

Toinen Mooseksen kirja.

Mooses lähti kun sai kutsun, vapauttamaan Israelin kansaa Egyptistä. Siinä oli paljon soutaa ja huopaamista.  

1 ”Herra sanoi Moosekselle: "Minä asetan sinut jumalaksi faraolle, ja veljestäsi Aaronista tulee sinun profeettasi.

 3 Mutta minä kovetan faraon sydämen, niin ettei hän kuuntele teitä, vaikka minä teen Egyptissä monta ihmettä ja tunnustekoa 5 Kun minä ojennan käteni Egyptiä vastaan ja vien kansani sieltä pois, egyptiläiset ymmärtävät, että minä olen Herra."

Ensimmäinen vitsaus: veri

13 ”Farao pysyi kuitenkin kovana eikä kuunnellut heitä, niin kuin Herra oli sanonutkin.”

14 ”Herra sanoi Moosekselle: "Faraon sydän on paatunut. Hän ei suostu päästämään kansaa. 15 Lähde faraon luo huomisaamuna, kun hän on menossa Niilin rantaan”……..

16 ”Sano hänelle: 'Herra, heprealaisten Jumala, lähetti minut luoksesi pyytämään, että päästäisit hänen kansansa palvelemaan häntä autiomaassa. Mutta sinä et ole tähän asti suostunut”…………….

Toinen vitsaus: sammakot

26 ”hän sanoi Moosekselle: "Mene faraon luo ja sano hänelle: Näin sanoo Herra: 'Päästä minun kansani palvelemaan minua. 27 Ellet suostu päästämään, minä annan sammakoiden vaivata koko maatasi”………….

Kolmas vitsaus: syöpäläiset

11 ”Mutta kun farao näki, että vitsaus oli ohi, hän paadutti sydämensä eikä kuunnellut Moosesta ja Aaronia, niin kuin Herra oli sanonutkin.”

12 ”Herra sanoi Moosekselle: "Käske Aaronin ojentaa sauvansa ja lyödä maata, niin sen tomusta tulee syöpäläisiä kaikkialle Egyptiin"……………

Neljäs vitsaus: paarmat

16 ”Herra sanoi Moosekselle: "Lähde faraota vastaan varhain aamulla, kun hän on menossa joen rantaan, ja sano hänelle: Näin sanoo Herra: 'Päästä minun kansani minua palvelemaan. 17 Ellet päästä minun kansaani, minä lähetän sinun hoviväkesi ja kansasi kimppuun paarmoja, niin että Egyptin talot ja maat tulevat niitä täyteen”………...

21 ”Silloin farao kutsutti Mooseksen ja Aaronin luokseen ja sanoi: "Menkää ja uhratkaa Jumalallenne täällä Egyptissä"……………..

" 24 ”Farao sanoi: "Minä päästän teidät autiomaahan uhraamaan Herralle, Jumalallenne. Älkää silti menkö liian kauas. Rukoilkaa minunkin puolestani!"………….

 28 ”Mutta farao paadutti sydämensä tälläkin kertaa eikä päästänyt kansaa lähtemään”………….

Viides vitsaus: karjarutto

1 ”Herra sanoi Moosekselle: "Mene faraon luo ja sano hänelle: Näin sanoo Herra, heprealaisten Jumala: 'Päästä minun kansani palvelemaan minua. 2 Ellet suostu päästämään, vaan vieläkin estät heitä, 3 minun käteni iskee sinun karjaasi ja juhtiisi. Hevosiin, aaseihin, kameleihin, lehmiin ja lampaisiin tulee ankara rutto”………….

6 ”Seuraavana päivänä Herra teki niin kuin oli sanonut. Egyptiläisten karja kuoli, mutta israelilaisten eläimistä ei yksikään kuollut. 7 Kun farao otti asiasta selvää, hän sai tietää, ettei israelilaisilta ollut kuollut ainoatakaan eläintä. Mutta faraon sydän pysyi kovana, eikä hän päästänyt kansaa”………….

Kuudes vitsaus: paiseet

8 ”Sitten Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: "Ottakaa kouranne täyteen tuhkaa, ja Mooses heittäköön sen ilmaan faraon edessä. 9 Silloin noki leviää pölynä yli koko Egyptin ja siitä tulee kaikkialla Egyptissä ihmisiin ja karjaan paiseita ja märkiviä rakkuloita"………………..

13 ”Herra sanoi Moosekselle: "Astu varhain huomisaamuna faraon eteen ja sano hänelle: Näin sanoo Herra, heprealaisten Jumala: 'Päästä minun kansani palvelemaan minua. 14 Muuten minä annan tällä kertaa kaikkien vitsausteni kohdata sinua itseäsi, hovisi väkeä ja koko kansaasi, jotta näkisit, ettei maailmassa ole ketään minun vertaistani”…………….

Seitsemäs vitsaus: rakeet

22 ”Herra sanoi Moosekselle: "Ojenna kätesi kohti taivasta, niin raesade lankeaa koko Egyptin maahan ihmisten, eläinten ja kasvien päälle." 23 Mooses ojensi sauvansa kohti taivasta, ja Herra antoi ukkosen jylistä ja rakeiden ryöpytä, ja salamat iskivät maahan. Herra antoi sataa rakeita kaikkialle Egyptiin, 24 ja salamat leimahtelivat raesateen seassa”……….

27 ”Farao kutsutti nyt luokseen Mooseksen ja Aaronin ja sanoi heille: "Nyt minä tunnustan tehneeni väärin. Herra on oikeassa, ja minä ja kansani olemme väärässä. 28 Rukoilkaa Herraa, sillä me emme enää kestä Jumalan jylinää ja rakeita. Minä lähetän teidät pois, ette saa enää jäädä tänne."……

33 ”Mooses lähti faraon luota, meni kaupungista ulos ja kohotti kätensä Herraa kohti rukoukseen. Silloin jyrinä ja rakeet lakkasivat eikä enää satanut. 34 Mutta kun farao näki, että raesade ja ukkonen olivat lakanneet, hän palasi taas väärälle tielleen, ja hän ja hänen hoviväkensä paaduttivat sydämensä. 35 Näin faraon sydän pysyi kovana eikä hän päästänyt israelilaisia, niin kuin Herra oli Mooseksen suulla sanonutkin”……..

Kahdeksas vitsaus: heinäsirkat

1 ”Herra sanoi Moosekselle: "Mene faraon luo, sillä minä olen paaduttanut hänen ja hänen hoviväkensä sydämet vain voidakseni tehdä nämä ihmetekoni heidän silmiensä nähden 2 ja jotta sinä voisit kertoa lapsillesi ja lastesi lapsille, miten minä nöyryytin egyptiläisiä ja millaisia tekoja minä tein heidän keskuudessaan. Silloin te näette, että minä olen Herra"……………….

 

3 ”Mooses ja Aaron menivät faraon luo ja sanoivat hänelle: "Näin sanoo Herra, heprealaisten Jumala: 'Kuinka kauan kieltäydyt nöyrtymästä minun edessäni? Päästä minun kansani palvelemaan minua. 4 Jos kieltäydyt päästämästä kansaani, niin huomenna minä tuon heinäsirkat sinun maillesi, 5 ja ne peittävät maan niin ettei sen pintaa näy”………...

 

7 ”Mutta hovimiehet sanoivat faraolle: "Kuinka kauan tuon miehen pitää olla tuottamassa meille onnettomuutta? Päästä Israelin miehet palvelemaan Herraa, Jumalaansa. Etkö vieläkään käsitä, että Egypti on muuten hukassa?" 8 Niin Mooses ja Aaron haettiin takaisin faraon luo, ja farao sanoi heille: "Menkää palvelemaan Herraa, Jumalaanne. Mutta ketkä teistä ovat sinne lähtemässä?"……………..

 

10 ”Farao sanoi heille: "Herra teitä varjelkoon, mutta pitäisikö minun muka päästää teidät lähtemään vaimoinenne ja lapsinenne? Teillä on selvästikin paha mielessä! 11 Siitä ei tule mitään, mutta menkää te miehet palvelemaan Herraa, sitähän te pyysitte." Ja farao ajoi heidät pois luotaan”…………...

 

12 ”Herra sanoi Moosekselle: "Ojenna kätesi Egyptin maan ylle ja kutsu heinäsirkat, niin ne saapuvat Egyptiin ja syövät kaiken maassa kasvavan, kaiken, mitä rakeilta jäi jäljelle"…………….

 

16 ”Farao kutsutti kiireesti Mooseksen ja Aaronin luokseen ja sanoi: "Minä olen rikkonut Herraa, teidän Jumalaanne vastaan, ja teitä vastaan. 17 Antakaa minulle anteeksi rikkomukseni vielä tämän kerran ja rukoilkaa Herraa, Jumalaanne, ottamaan minulta pois tämä hirvittävä rangaistus"………………..

 

20 2Mutta Herra kovetti faraon sydämen, eikä farao päästänyt israelilaisia lähtemään”…………….

Yhdeksäs vitsaus: pimeys

24 ”Farao kutsutti Mooseksen luokseen ja sanoi: "Menkää palvelemaan Herraa. Vain lampaanne ja nautakarjanne jääkööt tänne, vaimonne, lapsenne ja vanhuksenne saavat lähteä teidän kanssanne"…………….

 

27 ”Mutta Herra kovetti faraon sydämen, eikä farao suostunut päästämään israelilaisia. 28 Farao sanoi Moosekselle: "Mene tiehesi ja varo tulemasta enää minun silmieni eteen. Jos vielä kerran näen sinut, sinun on kuoltava!" 29 Mooses vastasi: "Totta puhut. Tämän jälkeen minä en enää tule sinun eteesi"………………….

 

Viimeinen vitsaus ilmoitetaan

 

1 ”Herra sanoi Moosekselle: "Vielä yhden vitsauksen minä annan kohdata faraota ja egyptiläisiä. Sen jälkeen hän päästää teidät lähtemään, ja kun hän teidät päästää, hän ajamalla ajaa teidät täältä pois”………….

 

4 ”Mooses sanoi faraolle: "Näin sanoo Herra: 'Puolenyön aikaan minä kuljen läpi Egyptin, 5 ja silloin kuolee Egyptissä joka ainoa esikoinen, valtaistuimella istuvan faraon esikoisesta jauhinkivien ääressä istuvan orjattaren esikoiseen. Myös kaikki karjan esikoiset kuolevat. 6 Koko Egyptin täyttää suuri valitus, jollaista ei ole ennen kuultu eikä enää toiste kuulla”…………...

 

9 ”Herra oli sanonut Moosekselle: "Farao ei kuuntele teitä. Tämä tapahtuu siksi, että minä voisin tehdä monta ihmetekoa Egyptissä." 10 Mooses ja Aaron olivat nyt tehneet kaikki nämä ihmeet faraon edessä, ja Herra oli paaduttanut faraon sydämen, niin ettei hän päästänyt israelilaisia lähtemään maasta”……………..

 

2 "Tämä kuukausi olkoon teille kuukausista ensimmäinen, aloittakaa siitä vuoden kuukaudet”………….

 

 3 ”Sanokaa Israelille: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenpää karitsan, yhden karitsan perhekuntaa ja taloa kohti”………….

 

21 ”Mooses kutsui koolle kaikki Israelin vanhimmat ja sanoi heille: "Ottakaa kukin lammas tai vuohi perhekuntaanne varten ja teurastakaa se pääsiäisuhriksi. 22 Ottakaa sitten kimppu iisoppia, kastakaa se vatiin laskettuun vereen ja sivelkää verta oven kamanaan ja molempiin pieliin. Älköön kukaan teistä menkö kotinsa ovesta ulos ennen aamua, 23 sillä Herra kulkee kaikkialla surmaamassa egyptiläisiä, mutta kun hän näkee veren ovenpielissä ja kamanassa, hän kulkee sen oven ohi eikä anna tuhoojan tulla koteihinne teitä surmaamaan. 24 Tämä olkoon ikuisena säädöksenä, niin teille kuin lapsillennekin”…………….

 

28 ”Israelilaiset tekivät tarkoin niiden määräysten mukaan, jotka Herra oli antanut Moosekselle ja Aaronille.”

 

29 ”Puolenyön aikaan Herra surmasi Egyptissä jokaisen esikoisen, valtaistuimella istuvan faraon esikoisesta vankiluolassa istuvan vangin esikoiseen, sekä kaikki karjan esikoiset”.

 

30 ”Kun farao, hänen hovinsa väki ja kaikki egyptiläiset sinä yönä näkivät, mitä tapahtui, puhkesi Egyptissä suuri valitus, sillä ei ollut kotia, jossa ei olisi ollut vainajaa”……….

 

33 ”Egyptiläiset kiirehtivät israelilaisia lähtemään heti pois maasta, sillä he ajattelivat: "Muuten me kuolemme kaikki"……………

 

37 ”Israelilaiset lähtivät liikkeelle Ramseksesta kohti Sukkotia. Heitä oli noin kuusisataatuhatta marssikelpoista miestä sekä lisäksi naiset ja lapset. 38 He ottivat mukaansa suuret laumansa, lampaita, vuohia ja nautakarjaa. Heidän kanssaan lähti myös paljon sekalaista väkeä”………..

 

43 ”Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: "Nämä säännökset koskevat pääsiäislammasta. Kukaan muukalainen ei saa sitä syödä, 44 mutta jokainen rahalla ostettu orja saa, jos hänet ensin on ympärileikattu. 45 Kukaan tilapäinen asukas tai päiväpalkkalainen ei saa syödä sitä. 46 Lammas on syötävä yhdessä ja samassa talossa, kukaan ei saa viedä lihaa ulos talostaan eikä rikkoa ainoatakaan luuta. 47 Näin tulee jokaisen Israelin kansan jäsenen tehdä”…….

 

50 ”Israelilaiset tekivät niin. He tekivät kaiken, mistä Herra oli Moosekselle ja Aaronille antanut käskyn. 51 Ja sinä samana päivänä Herra vei koko israelilaisten joukon pois Egyptistä”……...

 

17 ”Kun farao oli päästänyt kansan lähtemään, Jumala ei johtanutkaan israelilaisia filistealaisten maan kautta kulkevaa tietä, joka olisi ollut lyhin, sillä hän ajatteli, että kansa huomatessaan joutuvansa taisteluun alkaisi katua ja palaisi Egyptiin”……….

 

2 "Käske israelilaisten kääntyä takaisin ja palata Pi-Hirotin luo Migdolin ja meren välille. Leiriytykää Baal-Sefonin kohdalle meren rantaan. 3 Farao luulee, että israelilaiset harhailevat pitkin maata ja aavikko on sulkenut heidän tiensä. 4 Minä paadutan faraon sydämen, niin että hän lähtee ajamaan israelilaisia takaa. Mutta minä osoitan voimani ja kunniani sillä, mitä faraolle ja koko hänen sotaväelleen tapahtuu. Silloin egyptiläiset ymmärtävät, että minä olen Herra." Ja israelilaiset tekivät niin kuin Herra oli käskenyt”……..

 

5 ”Kun Egyptin kuningas sai tietää, että kansa oli lähtenyt tiehensä, hän ja hänen hovinsa väki muuttivat mielensä ja sanoivat: "Mitä me teimmekään, kun päästimme israelilaiset palvelemasta itseämme!”.

"Ja farao valjastutti hevoset sotavaunujen eteen ja otti mukaan sotaväkensä 7 ja kaikki Egyptin sotavaunut miehistöineen, myös kuusisataa valiovaljakkoa. 8 Herra paadutti faraon, Egyptin kuninkaan, sydämen, niin että hän lähti ajamaan israelilaisia takaa juuri kun he olivat Herran johdolla kulkemassa pois Egyptistä. 9 Egyptiläiset, kaikki faraon hevoset, sotavaunut miehineen sekä hänen muu sotaväkensä, ajoivat heitä takaa ja saavuttivat heidät, kun he olivat leiriytyneinä Pi-Hirotin luona, Baal-Sefonin kohdalla."...

 23 ”Egyptiläiset lähtivät takaa-ajoon, ja faraon kaikki hevoset ja hänen sotavaununsa ajajineen seurasivat israelilaisten perässä keskelle merta”……..

26 ”Herra sanoi Moosekselle: "Ojenna kätesi merta kohti, niin vedet palaavat egyptiläisten, heidän sotavaunujensa ja heidän vaunumiestensä päälle"…………

30 ”Näin Herra pelasti sinä päivänä Israelin Egyptin käsistä, ja israelilaiset saivat nähdä egyptiläisten makaavan kuolleina meren rannalla. 31 Ja kun israelilaiset näkivät, miten Herran käsi oli lyönyt Egyptin, he pelkäsivät Herraa ja uskoivat häneen ja hänen palvelijaansa Moosekseen”…………..

 

Faarao ei tajunnut todellisuuden tulleen pysymään

Faarao ei tajunnut mistä oli kyse, kun Mooses tuli Faaraon luokse ja pyysi Israelin kansaa ulos Egyptistä.

Itse taivaan ja maan Luoja oli tuonut Mooseksen Faaraon luokse.

Faarao oli niin täynnä itseä, ettei kyennyt ajattelemaan laajemmin asioita, oikeudenmukaisuutta.

Herra paadutti Faaraon sydämen ja niin tuhosi Faaraon epäjumalan kuvan ja sota vaunut pois maan päältä. Loppu tulos esittää sen, että Luoja ei salli diktatuurien riehua maan päällä pitkään. Jos he eivät muuta mieltää oikeudenmukaisuuden suuntaan niin sitten ne tuhoutuvat Luojan tahdosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Näyttö kokonaisen juutalaisen kansan orjuudesta Egyptissä on edelleen hatara. Se on saman tason fakta kuin juutalaisten luvattu maa. Itse ovat omissa kirjoituksissaan maan itselleen luvanneet.

Vesa Leinonen

Juha Hämäläinen.

Sinun mielipiteessä näyttää olevan epäuskoa Raamatun kirjoittajien rehellisyyteen.

Niin kuin Raamatun sisällöstä ei olisi ollut rehellisyyttä.

Sehän on mahdotonta.

Ei Pyhät kirjoitukset olisi säilynyt yli 3000 vuotta jos ne 66 kirjoituksien sisältö olisi ollut epärehellistä roskaa.

Eihän kukaan rehellinen ihminen uskoisi siihen. Eikä epärehellisiä ihmisiä kiinnostaisi säilyttää sellaisia kirjoituksia mitkä tuomitsevat epärehellisyyden ihmisissä. Sehän olisi ollut epärehellisen ihmisten etu tuhota rehellisyyttä korostavaa opetusta.

Sen voi todistaa kirjoituksien kautta, nämä seuraavat kirjotukset oli kirjoitettu Hebreaksi 3020 vuotta sitten.

Aito ihmisten halu löytää vastauksia ihmisten elämän kurjuudelle.
Mikä oli kuninkaan rooli kansan suhteen?
Mikä on kuninkaan ylpeys?
Mikä vaikutus kuninkaalla on kansan suhteen?

Mooses kirjoitti ohjeet kansa kuninkaalle, 3450 vuotta sitten.
Mooseksen ohjeet korostaa rehellisyyttä. Selvästi korkeammalle tasolle mitä nähdään diktatuuri valtioissa.

5 Mooses 17: 16-20

16 "Kuningas ei saa pitää hevosia suurin määrin eikä lähettää väkeään Egyptiin hankkimaan sieltä hevosia, sillä Herra on sanonut teille:
'Älkää enää milloinkaan palatko tätä tietä!'

17 Kuninkaalla ei myöskään saa olla lukuisia vaimoja, ettei hänen sydämensä luopuisi Herrasta,
eikä hän saa koota itselleen kovin runsaasti kultaa eikä hopeaa.

18 Valtaistuimelle noustuaan hänen on teetettävä itselleen jäljennös tästä laista, joka on leviläistenpappien huostassa.

19 Hänen tulee pitää laki hallussaan ja lukea sitä koko elämänsä ajan, että hän oppii pelkäämään Herraa ja tarkoin noudattamaan kaikkia tämän lain käskyjä ja määräyksiä.

20 Kun hän näin tekee, hän ei käy kopeaksi veljiään kohtaan eikä poikkea lain käskyistä oikealle eikä vasemmalle. Hän ja hänen jälkeläisensä saavat kauan hallita Israelia."

5 Mooses 17: 16-20

Daavid ymmärtää lain vaatimukset.

Psalmi 101: 1-8

Kuninkaan lupaus

1”Daavidin psalmi.
Minä laulan oikeudesta ja uskollisuudesta,
laulan sinun ylistystäsi, Herra.

2 Minä tahdon vaeltaa viisaasti,
noudattaa totuuden tietä.
Tulethan tuekseni!
Minä tahdon toimia vilpittömästi
kaikessa, mikä valtaani kuuluu.

3 En ryhdy mihinkään mikä on pahasta lähtöisin.
Minä vihaan juonittelua,
pysyn loitolla siitä.

4 Olkoon vilppi minusta kaukana,
pahuudesta en tahdo tietää.

5 Sen, joka toista panettelee, minä vaiennan. Kopeaa katsetta ja ylpeää sydäntä minä en siedä.

6 Kenet miehistä näen luotettavaksi,
sen otan lähelleni.
Ken vaeltaa totuuden tietä,
se saa olla palvelijani.

7 Minun luonani ei ole sijaa sille, joka toista pettää. Ken puhuu valheita, se pysyköön poissa silmistäni.

8 Joka aamu minä käyn oikeutta, minä hävitän maastani lainrikkojat. Minä hävitän väärintekijät Herran kaupungista.”

Psalmi 101: 1-8

Väärät ja oikeat profeetat.

9 "Kun tulette siihen maahan, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa teille, älkää ruvetko noudattamaan siellä asuvien kansojen iljettäviä tapoja.

10 Keskuudessanne ei saa olla ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, ei myöskään ketään taikojen tekijää, enteiden tai ennusmerkkien selittäjää, noitaa,

11 loitsujen lukijaa, henkienmanaajaa, tietäjää eikä ketään, joka kysyy neuvoa kuolleilta.

12 Jokainen, joka sellaista harjoittaa, on iljetys Herralle, ja juuri näiden iljettävien tapojen vuoksi Herra, teidän Jumalanne, hävittää ne kansat teidän tieltänne.

13 Olkaa koko sydämestänne uskolliset Herralle, Jumalallenne.

14 Nuo kansat, joiden maan te pian otatte haltuunne, turvautuvat ennustajiin ja taikojen tekijöihin, mutta teille Herra, teidän Jumalanne, ei ole antanut lupaa tehdä samoin."

Viides Mooseksen kirja 17:9-14.

Oliko Mooseksen laki helppo toteuttaa?

Ei ole ollut.

Jeremia kirjoittaa siitä. 8:8.

Lainopettajien kynät.

8 "Kuinka te voitte väittää: "Me olemme viisaita,
meillä on Herran laki."
Totisesti, lainopettajien kynä
on väärentänyt Herran lain!

9 Onnettomasti käy noille viisaille,
he joutuvat ymmälle ja heidät vangitaan.
He ovat hylänneet Herran sanan --
mitä viisautta heillä muka olisi!

10 Niinpä minä annan heidän vaimonsa vieraille
ja heidän peltonsa valloittajille.
He kaikki, pienimmästä suurimpaan,
hankkivat väärää voittoa.
Niin profeetat kuin papitkin pettävät kansaa.

11 Huolettomasti he parantelevat
minun kansani vammoja.
He sanovat: "Nyt on rauha, kaikki hyvin!"
vaikka rauhaa ei ole.

12 Heille käy onnettomasti, koska he ovat tehneet kauhistuttavia tekoja mutta eivät suostu edes häpeämään -- häpeän tunne heiltä puuttuu tyystin. He kaatuvat kaatuneitten joukkoon, heistä tulee loppu, kun minä rankaisen heitä, sanoo Herra."

Jeremiah 8:8

On sitä epärehellisyyttä myös Suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Aarnio

Ja epäraamatullisia humanisti uskonnon edustajia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_M%C3%A4kinen

Ei ole järkevää heijastaa 3400 vuoden Israelin kansaa, Suomen yhteyskunnan hengellä.

Suomen historiassa korostetaan suomen kansan sisua, niin kuin se olisi ainut laatuista viime 100 vuoden. Ja hyvä niin.

Mutta ihan toisella tasolla on Israel sisu aiheessa. 3400 vuotta, ja vieläkin on tallessa Mooseksen opetukset käytössä.

Suomen sisu tarina tiivistyy 104 päivän sotaan. Israelin kansan sisu tiivistyy 3400 vuoden sinnittelyyn.

Israel pitää suuret Arabian kansat loitolla. Suomen valtion johtajat lässähti pahasti 1944.

Eikä ollut riittävästi älyn resurssia kansan johtajilla 1940, 1944 vaatia oikeudenmukaisuutta.

Israelin kansan johtajille ja papistolla on älyn resurssit, siksi he taistelevat ihan toisessa luokassa ja eri tavalla kuin Suomettuminen, ja samalla holhoaa Bolsevikkien laittomuutta, niin kuin he olisivat hyviä enkeliä.

Enemmän pitäisi olla kehitystä älylle, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet.

Eikä känni pää viihdettä.

Toimituksen poiminnat